Om engelsk springer spaniel

En engelsk springer spaniel är en mellanstor hund med en rejäl benstomme och stora tassar. Öronen är hängande och bepälsade. De vanligaste färgerna är leverbrun och vit, svart och vit eller någon av dessa kombinationer.

Den kan kännas valpig länge och kräver konsekvent uppfostran redan från början. Var alltid noga med att kolla upp kenneln innan ni köper en hund.

Aktiv hundras

Springer spaniel är en aktiv hund och tävlar gärna. I jakt jagar den relativt nära sin förare. De är intelligenta och ganska lättlärda hundar. Att tänka på är dock att den kan komma att börja tugga på föremål om den lämnas ensam under längre perioder.

Det är viktigt att denna hundras får mycket socialisering redan från start med både hundar och människor.

Då hunden är aktiv och lätt blir uttråkad passar den som en tävlingshund eller en aktiv sällskapshund. Den behöver mer än koppelpromenader för att må bra fysiskt och psykiskt. Hundsporter som passar denna typ av hund är till exempel lydnad, agility och freestyle.

Jakt

Engelsk springer spaniel härstammar från spanielhundar från England och var en populär jakthund redan på 1400-talet. Just den engelska springer spanieln kom till när hertigen av Norfolk bestämde sig att utveckla en egen avelslinje. Denna hette till en början norfolk spaniel men blev sedan engelsk springer spaniel.

Därefter har den engelska springer spanieln utvecklats i två riktningar, jakt och utställning. Men många hundar kan användas för både och.

Under en jakt är springerns uppgift att markera, stöta och apportera vilt inom skotthåll för jägaren både på land och i vatten. De jagar framförallt fågel, vildkaning och hare.

Hälsa

Engelsk springer spaniel är en relativt frisk ras. Det som krävs är en regelbunden päslvård. Om man inte sköter öronen enligt trimanvisning så kan det medföra att hunden får vaxproppar och svampinfektioner.

Avelsdjur ska vara ögonundersökta utan anmärkning minst ett år före parning. Detta för att inte riskera att avla fram hundar med ögonsjukdomar.

Pälsvård

Denna ras har en ganska lång päls som kräver omvårdnad. Den behöver klippas och trimmas. Detta bör göras ordentligt minst 4 gånger per år beroende på hund. Men tassar och öron bör klippas oftare. För att förhindra öronproblem ska öronen hållas kortklippta på insidan. De flesta hundarna räcker med att man borstar igenom pälsen en gång i veckan och badar när det behövs.